Translate

15 Kasım 2014 Cumartesi

Karlı, duygu yüklü, hüzünlü ve bir o kadar da güçlü bir ülke... Moskova, Rusya

Rusya / Moskova 2009


Moskova gerçekten büyüleyici bir şehir. Soğunu hissetmeyeceğiniz kadar tarihi, kültürü, edebiyatı, yazarları, klasik müzikleri ve görsel sanatları ile sıcacık. Moskova'ya eylül ve temmuz aylarında olmak üzere iki kez gittim. Şuan vizesiz de seyahat imkanı da olduğu için ilk fırsatta gidip gezmenizi tavsiye ederim. Uçuş süresi yaklaşık 3 saat.
Bazı şehirleri yazmak çok daha zordur nereden başlayacağınızı bilemezsiniz. Moskova'da benim için yazması kolay olmayan bir şehir. Belki de beni bu kadar etkileyen edebiyat ve sanat ile içiçe olması, devasa zenginlikte ki katedral ve sarayları, sosyalizm ve kominizim gibi akımların dünya tarihinde rol oynamasını sağlayan önemli ülkelerinden biri olmasıdır. 
Rusya denildiğinde yazar ve şairlerinden Tolstoy, Puşkin, Dostyoveski, Gogol, Maksim Gorki, Anton Çehov, Ivan Turgenyev ve onların dünyada hiçbir zaman değerini yitirmeyecek eserlerinden,  Glinka, Çaykovski (Kuğu Gölü, Fındıkkıran) gibi bestecilerden hatırlamadan geçmek olmaz. Ayrıcı Çarlık dönemi, 2. Dünya Savaşı, Lenin, Stalin,Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi gibi dünya tarihine yön vermiş siyasal düşüncelerin ve savaşların da ülkesi. Uzaya ilk kez giden Yuri Gagarin'i de unutmamak gerekir. Bu isimler ve konuların hepsi ayrı bir makale konusu gerçekten.



Moskova dünya'nın en kalabalık ve en pahalı şehirlerinden biri. İstanbul'da yaşayanlar trafik çilesini iyi bilir, Moskova'da ise 6 -7 şeritli yollara rağmen daha da kötüsünü düşünün. Bir yerden bir yere gitmek gerçekten stresli. Ayrıca tarihi üç katlı metroları bile tıklım tıklım Çünkü şehirde yaklaşık 15 milyon insan yaşıyor.


Moskova özelikle 1990 yılından itibaren yeni dünya trendine iyi ayak uydurmuş belli ki, her yerde kapitalizm ve paranın gücünü hissedebiliyorsunuz. Avm ve yeme- içme mekanları iyi giyinmeyi ve iyi yaşamayı bilen ya da bunun için çabalayan insanlarla dolu. Moskova'nın dışına çıktığınız an kasaba ve köylerde asıl rus halkının yaşamını gözlemleyebiliyorsunuz. Moskova'da para önemli bir güç çünkü kiralardan, içtiğiniz kahveye kadar her şey dolar üzerinden ve Türkiye fiyatlarının çok üzerinde.


Rusya dünyanın en büyük topraklarına sahip ülkesi. Ayrıca yeraltı zenginlikleri ve madenleri ile de ekonomisi çok güçlü. Bilindik matruşkaları, kadınları ve votkalarının çok ötesine geçmiş bile... Ayrıca okumadıysanız Rusya'yı daha iyi yaşayabilmek için özelikle Dostoyevski'nin Suç ve Ceza eserini  ve Nermin Bezmen'nin Kurt Seyit ve Shura kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.

http://yolumuz.blogcu.com/dostoyevski-nin-eserleri/502348

Kış döneminde gitme fırsatım olmadı ama Rusya benim için karlı, duygu yüklü, hüzünlü ve bir o kadar da güçlü bir ülke...


Kızıl Meydan




15. yüzyılda Kremlin'in duvarları tamamlandıktan hemen sonra yapılan Kızıl Meydan, tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne olmuştur. Eskiden, kentin merkezindeki en büyük pazar alanı olan meydan, Moskova'yı Rusya'nın belli başlı kentlerine bağlayan yolların kavşağıydı. Meydan, değişik zamanlarda konutlar, kiliseler, bir halk tiyatrosu ve bir basımevi yer almış. Moskova'nın ilk halk kütüphanesi ile üniversitesi de burada kurulmuştur. 

Kızıl Meydan genişliği (73 000 m2) ve etrafında ki önemli yapılarla gerçekten Rusya'nın simgesi. Bu meydan GUM adı verilen Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi, Milli Tarih Müzesi, Kremlin Sarayı ve Aziz Vasilli Katedrali ile çevrelenmiş durumda.

Kremlin Sarayı






1147 yılında inşa edilmeye başlanan bu saray, bugün Putin'in çalışma odası ve hükümet binalarının da bulunduğu bir yapı. Bahçesinde 9 adet kilise ve dev bir çan bulunmaktadır. Dini yapılar Bizans diğer yapılar İtalyan etkisi taşırlar. Kremlin'in önemli yapılarından olan Büyük İvan Çan Kulesi'nin yapımına 1505'te başlanıp 1600'de tamamlandı. Kulede dünyanın en büyük çanı olan 218 ton ağırlığındaki Çar Kolokol (Çanların Çarı) bulunur. Saray bahçesinde ayrıca Napolyon için döktürülmüş ama kullanılamayan bir top ve bir ton ağırlığında gülleleri de bulunuyor. Sarayın birçok bölümünü gezmenize izin verilmiyor. Kremlin Sarayı; Perşembe hariç, haftanın her günü 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Biletler ziyarete açık 4 ana bölüm için  4 farklı kategoride satılıyor. 



Ayrıca Kremlin’in en önemli salonu olan Georgiyev; halen ülkenin idari merkezi olarak kabul görüyor. Moskova’yı ziyaret eden devlet başkanları bu salonda kabul ediliyor, hayati kararlar bu salonda alınıyor. 

                                                                 Orlov Elması
Sarayda bir de Devlet Mücevher Fonu Müzesi bulunuyor. Müzede Rus İmparatorluğu’nun ¨büyük tacı¨, dünyanın en ünlü mücevher süsleme dâhisi ¨Faberge Yumurtaları¨, dünyanın en büyük safir taşı ve ünlü ¨Orlov Elması¨ gibi efsanevi mücevherler bulunuyor
Saint Basil (Aziz Vasilli) Katedrali

1554-1560 yılları arasında  III. İvan’ın (Korkunç İvan) Rusya’yı Kazak ve Moğol işgalinden kurtarışının anısına inşa edilen katedral, Moskova’nın hatta Rusya’nın simgesi haline gelmiş. Korkunç İvan'în bu kiliseyi yapan mimarın aynı eseri başka bir yerde yapmasını engellemek için kör ettirdiği rivayet edilir. Dışındaki bu masalsı renkli soğan kubbelerden insan gözlerini alamıyor, içerisinde ki dev altın haç da insanı ayrıca etkiliyor.

Milli Tarih Müzesi




Rusya'nın tarihi sürecini birkaç saat içinde görüp anlamak için eşsiz bir fırsat sunar. Salı ve her ayın ilk Pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 arası açıktır. Müzenin ikinci katından itibaren başlayan 39 salonunda 22 binden fazla eser sergilenir. Tarih müzesinin kendi sürekli koleksiyonu dışında, farklı salonlarında açılan sergileri de olur.


Lenin Mozolesi




Yaklaşık 500 metre genişliğindeki Kızıl Meydan'ın ortasında Kremlin duvarlarının hemen önünde kızıl ve siyah renkli granitlerden oluşan yüksek olmayan bir piramit bulunur. Burası Sovyetler Birliğinin kurucusu olan Lenin'in Mozolesi, anıt mezardır. Vladimir Lenin'in naaşı, Traurni Salonu'nda kristal bir tabutun içinde durmaktadır. Mısır'da yapılanlar gibi mumyalanmış olan Lenin'in bedenini burada görmek mümkündür. Bu nedenle çok sayıda insan, özellikle turistler tarafından ziyaret edilir. 


Mozoleden çıkıldığında arkada Kremlin duvarlarının dibinde diğer ünlü kişilerin mezarları yer alır. Lenin'in halefleri Stalin, Brejnev ve Yuri Andropov, uzaydaki ilk insan Yuri Gagarin, Amerikalı yazar John Reed ile Lenin'in eşi ve kız kardeşi gibi.

Moskova Metrosu




Metrosu müze gibi olan başka bir ülke yoktur herhalde. Stalin tarafından 1931'de inşaası başlatılan metro, büyüklük bakımından New York , Paris veya Londra metroları ile karşılaştırılsa da iç mimari ve dekorasyon bakımından dünyanın en güzel metrosu olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Her biri sanat harikası olarak kabul edilen 182 istasyonda her gün yaklaşık 9.2 milyon kadar kişi yolculuk etmektedir. 


Arbat Sokağı



Trafiğe kapalı olan bu sokakta,  hediyelik eşyalar, Rus el sanatını yansıtan ürünler satılmaktadır.  Sokak müzisyenleri müzik yapmakta, ressamlar portreler çizmektedirler. Antikacılar, butikler, hediyelik eşya tezgahları ve açık hava kafeleri ile pizzacılardan hamburgercilerden geleneksel Rus publarına kadar çeşitli restoranlar yol boyunca sıralanır. Özelikle çok çeşitli matruşkalardan alabilirsiniz. Caddenin başında Moskova'nın yedi Stalinist-Gotik tarzı gökdelenlerinden biri olan Dışişleri Bakanlığı binası bulunur. Müze haline getirilen Şair Aleksandr Puşkin'in Evi, Yazar Andrey Beli'nin Evi, piyanist besteci Aleksandr Skriyabin'in Evi görülebilir.




Alışveriş için alternatif Kızıl Meydan'da bulunan Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi GUM


Lenin Tepeleri ve Moskova Devlet Üniversitesi





Yerden 220 metre yükseklikteki Moskova'nın en güzel izlendiği yerlerden biri olan bu tepeler birçok Rus yazar ve şair tarafından ölümsüzleştirilmiştir. Nehrin sağ yanından uzanan bu tepelerin diğer adıda Serçe Tepeler'dir. Moskova Devlet Üniversitesi ve bir kilise de bu tepeler üzerine yerleştirilmiştir.


Novodevici Mezarlığı & Nazım Hikmet Mezarı


Bu mezarlıkta başta şair ve yazarımız Nazım Hikmet ve Gogol, Çehov gibi değerli birçok sanatçının mezarını bulunmaktadır.

Puşkin Müzesi


Bu müze 1912 yılında inşa edilmiştir ve ölümünün 100. yılında Puşkin'e ithaf edilmiştir. Müzede birçok ünlü tablo, heykel ve sanat eseri vardır. Ünlü tablolar arasında Picasso, Monet, Goya, Matisse, Van Gogh gibi efsane ressamların orijinal tabloları görülebilir. Bina girişindeki orjinal olmasa da Rodin’in düşünen heykeli bulunmaktadır. Türkiye’den kaçırılan Truva hazinesi ve orijinal Antik Yunan heykel ve mücevherlerine kadar medeniyetlere ait çok değerli eserler vardır.

Bolşoy Tiyatrosu






Bugün sadece Rusya’nın değil, dünyanın en önemli sahneleri arasında yer alan Bolşoy; opera sanatçısı Fyodor Şalyapin, Galina Vişnevskaya; balerin ve baletler Galina Uanova, Mihail Barışnikov ve Maris Liepa gibi dünyaca ünlü isimleri yetiştirmiş. Rusların 100 rublelik banknotlarını süsleyen Bolşoy’da sahne almak; Rus sanatçılarının kariyerlerinin en önemli noktası olarak görülüyor. 


Kurtarıcı İsa Katedrali




Stalinin dünyaya adını ilk kilise yıktıran lider olarak yazılamasını sağlayan kilisedir. Ortokdoksların hiç bir zaman affetmediği bu olaydan sonra günümüzde  dünyanın en büyük Ortodoks ibadethanesi olma özeliğini taşır.

1872 yılında inşa edilen katedralin kubbeleri som altındandır.

Tratyekov Galerisi




1856 yılında Moskova'da tüccar Pavel Tretyakov tarafından kurulan sanat müzesi. Dünyanın en önemli güzel sanatlar koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Devrim öncesi Rus sanatçılarına ve sanatına ait 1276 tablo, 471 çizim ve onlarca heykel bulunuyor.

Gorki Parkı



Moskova'nın en ünlü ve en büyük parkıdır. İçerisinde bir dönme dolap, sayısız kafeler ve restaurantlar bulunur.


Ostankino Kulesi



Nikolai Nikitin adlı bir mimarın tarafından tasarlanan Moskova'da bir Radyo- Televizyon kulesidir.Kule şimdi Avrupa'nın en yüksek, dünyanın en yüksek dördüncü binasıdır. Buraya akşam kafesinde bir şeyler yemek için çıkmıştım gerçekten çok güzel ve şehri 360 derece görebileceğiniz bir mekan.


Tverskaya Caddesi




Moskova'nın en ünlü caddesi Tverskaya Caddesi bu resimde boş gözükebilir ama bahsettiğim gibi Moskova'da trafik büyük problem. Bu da caddenin dolu hali:)



Sevgilim Restaurant_Mekan Önerisi



Azeri restaurantı Sevgilim, lezzetli azeri yemeklerinin yanı sıra her gün konuklarına canlı müzik eşliğinde eğlenceli dakikalar yaşatıyor. Geniş bir dans pisti bulunan restoranda Rus ve Kafkasya müziğinden eserler eşliğinde dans etmek de mümkün. Ben çok sevmesem de tutkunu olanlar için siyah havyarını tavsiye ederim.

http://arbatsokagi.blogspot.com.tr/

http://moskovanotlari.blogspot.com.tr/
http://www.cokgezenlerkulubu.com/post/view/moskova_klasikleri/861
http://www.gezialemi.com/geziayrinti.asp?ID=421&SAYFA=2




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder