Translate

8 Kasım 2014 Cumartesi

Edmonton Günlüğü Alberta, Kanada

Edmonton / Kanada /2008

Kanada yeryüzündeki göllerin %60 nın bulunduğu dünyanın yüzölçümü en büyük ikinci ülkesi. Nüfûsu iki büyük etnik grup meydana getirir: Britanya asıllı Kanadalılar, yani İngilizler (% 43) ve Fransız asıllı Kanadalılar (% 31). Nüfûsun diğer bölümünü yakın târihteki göçlerle Avrupa’dan gelenler meydana getirir: Almanlar, Ukraynalılar, İtalyanlar, Macarlar vs. Toprakların asıl sahibi Kızılderililer ve Eskimolar bütün nüfusun ancak % 1’ini teşkil eder.


Edmonton, Kanada'da, Alberta eyâletinin başkenti. Kent, eyâletin merkez bölgesinde yer alır ve etrafı Batı Kanada'nın sahip olduğu en verimli tarım topraklarıyla çevrilidir. Edmonton'un nüfüsu, 2005 yılı itibariyle kent merkezinde 712.391 olmakla birlikte Edmonton yerleşim bölgesinin nüfusu 1 milyonu geçer. Bu haliyle Edmonton,Calgary'nin ardından Alberta'nın en büyük kentidir.
Kuzey Amerika'nın en büyük alışveriş merkezi olan West Edmonton Mall, Edmonton'da bulunmaktadır. Alberta Üniversitesi (University of Alberta), kentin en büyük yüksek öğrenim kurumudur. 
2008 yılında dil öğrenimi için gittiğim bu şehirde yaklaşık 7 ay kaldım. ELTC şehir merkezinde gittiğim bir dil okuluydu. Dil öğrenmek isteyenler için avantajları mevcut. Öncelikle sakin bir ülke ve çok fazla gece hayatı yok. O sebeple belirli bir bütçe ile gidenler için çok fazla para harcayabileceğiniz bir yer yok:) İkincisi aralık-mart ayları arası -40 olan sıcaklık, bahar ve yaz aylarında yerini terletmeyen güzel bir havaya bırakıyor, bu dönemlerde bol bol ders çalışabilirsiniz:) Çok uzun kalmak isteyenler için sıkıcı bir yer olabilir ama yinede bol yeşilden, göllerden ve sakinlikten hoşlananlar için güzel bir ülke Kanada. Şuan 2008 yılında gittiğim okul kapanmış olsa da, şehir merkezinde birçok okul bulunmakta. Benim gittiğim okulun detaylarına linkten ulaşabilirsiniz. http://www.eltc.com/
Okulda bir çok farklı kültürden arkadaş ile tanışma fırsatınız var. Ayrıca birçok sosyal aktivite planlanıyor.Okuldan  fırsat buldukça gittiğim yerleri paylaşıyorum. 
West Edmonton Park http://www.wem.ca/

Kuzey Amerikanın en büyük alışveriş merkezi. İçerisinde aradığınız her şeyi bulmanız mümkün. Ayrıca içinde buz pisti, dev bir su parkı, galaxyland, Santa Maria isimli korsan gemisi de var.



Royal Alberta Museum http://www.royalalbertamuseum.ca/

Alberta'nın  tarihini kültürünü keşfedebileceğiniz bir çok görsel ve bilgi mevcut. Özelikle dev mamut fosili ve eski dönemlere ait hayvan figürleri etkileyici. Kızılderili kültürüne ait her şeyi bulabilmeniz mümkün.




Edmonton'da 1959 yılında açılan bu parkta birçok kuş, sürüngen ve vahşi hayvan türü mevcut. Kanada'ya özgü hayvanlara baktığımızda en çok dikkat çekenler; kutuplarda kutup ayıları , denizlerde fok, mors ve balinalar, daha güneyde geyikler, kunduzlar ve diğer kürk hayvanlarıdır. Özelikle devasa boyutları ile moose, elk ve siyah ayılar Kanada dışında görmeyeceğiniz hayvanlardır.





Fort Edmonton Park http://www.fortedmontonpark.ca/

Kanada'nın 1846'dan 1929'a kadar olan tarihsel sürecinde yaşama ait her şeyi bulabileceğiniz harika bir park. Tahta trenlerden, o dönemin evlerine, kızılderili eşyalarından, çiftlik hayatına kadar her şey aslının aynısı. Sizde kendinizi gerçekten o dönemlerde yaşıyor gibi hissediyorsunuz.



Bilim alanında sergilerin olduğu ilginç bir bina. Benim gittiğim dönemde Bodys World sergisi vardı. Bu sergi 3 yıl kadar sonra da İstanbul'a gelmişti. Gerçekten çok etkileyiciydi. 200'den fazla insan bedeni ve parçasının sergilendiği Body Worlds'de kaslar, damarlar ve organlar, yaşayan vücudun içinde olduğu gibi, bozulmamış haliyle sunuluyor. Ayrıca birçok hayvanında vücut detaylarını en ince ayrıntısına kadar inceleyebiliyorsunuz.


Rutherford House http://rutherfordhouse.ca/

1911 yılında Kanadanın ünlü politikacılarından Alexander Cameron Rutherford ve eşi Mattie üniversite kampüsünün yanında tuğlalı bu güzel eve taşınırlar. 1973 yılında müzeye dönüştürülür.Evde orjinal eşyalar arasında gezerken Alberta'nın tarihi, politik ve sosyal yaşamından izler buluyorsunuz. Ayrıca  o döneme ait mutfakta  kurabiye pişirme aktivitesi de yapmıştık:)





Horseback Riding /http://www.pegasusstables.ca/
Farklı cins atlarla grup halinde ormanda at binerek harika bir gezinti yapabilirsiniz. Biz okul olarak gittiğimiz için arkasından güzel bir hot dog partisi yapmıştık. Sizde kendinizi vahşi batıda hissetmek istiyorsanız ve atları seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir aktivite.



Parklar , Edmonton'da 460 adet park mevcut.Oldukça fazla olan parklar alabildiğince yeşil ve huzur dolu. Okuldan arkadaşlar ile özelikle piknik yapmaya Dawson Park ve Emily Murpy Park'ı tercih ediyorduk.


Benim gitme fırsatım olmadı ancak, bir kez daha yolum düşürse mutlaka gideceğim yerler arasında, Alberta'da yer alan Jasper National ve Banff National Park alanları yer alıyor. Özelikle Lake Louise mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Eğer fırsatınız olursa Rocky dağlarında kışın kayak keyfi veya sonbaharda muhteşem renklere bürünen bu dağlarda gezinti yapabilirsiniz. http://www.banfflakelouise.com/



Mekan Önerisi  Old Spaghetti Factory http://www.oldspaghettifactory.ca/
Edmonton'nın kendine özgü bir mutfağı ne yazık ki yok ama o kadar çok kültür bir arada yaşıyor ki, farklı alternatifler bulmanız mümkün. Barbekü kültürünün çok yaygın olduğu Edmonton'da meşhur gravy sos vazgeçilmezleri. Ama benim çok severek gittiğim Old Spaghetti Factory ( Eski Makarna Fabrikası) hem yemekleri hemen ortamı ile harika bir yer.



Festivaller
Edmonton sık sık festivallerinde yapıldığı bir şehir. Özelikle benimde 15 gün part-time olarak çalıştığım Taste of Edmonton festivalinde birçok kültürün yemeklerini tadabileceğiniz ve özel showların olduğu çok renkli bir etkinlik. Temmuz ayı içerisinde şehir merkezinde düzenleniyor. http://tasteofedm.ca/ 



Carabien Fest http://www.cariwest.ca/

Edmonton'da yaşayan Karayip halklarının düzenlediği bu festival oldukça eğlenceli ve renkli.Ağustos ayında şehir merkezinde düzenlenen festivalde  Soca, Steel Pan, Reggae, Hip Hop, Calypso and Brass Bands gibi müziklerle coşabilirsiniz.



Edmonton Gay Pride Fest http://gaytravel.about.com/od/previewsofpridefestivals/qt/Edmonton_Pride.htm

Her sene haziran ayının ortalarında Churchill meydanında yapılan bu festivale birçok  gay ve lezbiyen katılıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder