Translate

23 Aralık 2014 Salı

Ben Ölünce İnstagram Hesabımı Kızıma, Blog Yazılarımı Oğluma Bırakıyorum!


Dünya değişiyor ya, moda sandığımız her şeye de tutkuyla bağlanıyoruz, sonra da sıkılıp bir kenara atıyoruz, takipçi sayılarımızı bir statü sembolü olarak görüyoruz ya, peki yeni dünya ile birlikte bu hayattan uçtuğumuzda dijital dünyamız ne olacak?

Sevgili facebook, instagram, twitter … hesaplarımızı, bloglarımızı çocuklara mı torunlara mı bırakacağız? Ben bu diyardan giderken tüm yazılarım, hesaplarım, anılarım, yaşadıklarıma ne olacak? İşte her oluşan koşul, her yeni durum peşinde zincir durumlar oluşturuyor. Bununla ilgili Google baba ve Twitter anne den bir açıklama yaptı.

Elektronik Vasiyet!

Bu yeni nesil vasiyetimiz de isterseniz,  hesabımızı tamamen sildirebileceğiz, istersek de yakınlarımıza bırakabileceğiz. Google, AB’nin, Avrupa yasalarını ihlal edebileceği uyarısına rağmen yeni gizlilik politikasını geçen yıl uygulamaya başladı. Google’den yapılan açıklamada “Bu yeni uygulamanın siz öldükten sonra da dijital dünyanızı korumanıza imkan sağlayacağını umuyoruz” denildi.
Google, kullanıcılara elektronik verilerin geleceği ile ilgili ölümden sonra olmak üzere 3, 6, 9 ay veya bir
senelik seçenekler sunulacağını belirtiyor. Öte yandan belli verilerin ya da telefon numaraları gibi bilgilerin diğer hizmet ortamlarından yönlendirilmesi de söz konusu olabilecek. Google, verilerin yok edilmesi ya da benzeri bir işlemin yapılması öncesinde ilgili kişinin telefonuna ya da alternatif bir elektronik posta adresine hatırlatma ve uyarı mesajı gönderileceğini belirtiyor. Dijital verilerin tıklayın silinip silinmediği ile ilgili tartışmalar gündeme gelmişti.
Twitter’dan da yakın zamanda bir açıklama geldi. Yaşamını kaybeden kişilerin yakınlarının yazılı talepleri ile birlikte kullanıcıların hesaplarının kaldırılacağı ve onlara ait olan fotoğrafların silineceğini vurguladı. Bu konuyla ilgili detayları özel bir sayfada yayınlayan Twitter, haber değeri taşıyan durumlar gibi istisnaların bulunması halinde her talebin karşılanamayacağını belirtiyor.

Gmail hesabı için mahkeme kararı şart

Bir Gmail kullanıcısı hayatını kaybederse ailesi ya da mirasçıları Google’a faks ya da e-mail yoluyla ulaşarak hesabın kapatılmasını isteyebiliyor. Bunun için ölüm belgesi ve vekaletname sunulması gerekli. Eğer ölen kişi 18 yaşından küçükse doğum belgesi örneği yeterli. Buna karşılık mirasçılar hesaba erişmek isterse, paylaşım ancak mahkeme kararıyla yapılıyor. (Posta Adresi: Google Inc. Attention: Gmail User Support 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043 Fax: 650-644-0358)

Peki bu sevimsiz gibi görünen ama kaçamayacağımız konuyla ilgili siz olsanız ne yapardınız? Ben olsam yakınlarıma devretmeyi tercih ederdim. Çünkü insanoğlunun bildiğimiz gibi faniJ Şimdi  kendimizi çokta önemsemeden yarattığımız ufak çaplı şair, yazar, trendsetter, celebrity, gurme, sağlıklı yaşam ve iyi niyet elçisi… sıfatlarımızın bizimle birlikte yok olmasındansa, bu bilgilerin üzerine bilgilerini ve deneyimlerini ekleyerek sevdiklerimizin devam etmesi sizce daha doğru bir yöntem değil mi? Evet gönül ister ben ölsem de eserim yaşasın mantığında bir Goethe, Franz Kafka, Beeethoven olamayacak olsada bilgi birikim ve deneyimin elbet birilerine katkısı olacaktır. Öte yandan güvenlik takıntısı olanların da hesaplarını sildirebileceğini düşünüyorum. Benle birlikte izlerim de silinsin!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder