Translate

30 Nisan 2015 Perşembe

Aristokrasinin Şehri Londra!

Londra / İngiltere / 2012



Londra Olimpiyatları için geldiğim Londra  gri,yağış, kasvetli şehir algısından benim için çok farklıydı. Bence oldukça renkli ve eğlenceli bir şehir. Binaları, meydanları, british stil eşyalar, kaliteli insanları ve aristokrasinin ağırlığı ile bu şehri farklı kılıyor...
Aristokrasinin 15 yy daki durumundan  şuan tabi ki çok farklı:) Bu yüzyılda denilenler ne kadar doğru tabi bilemiyorum ama, insanların çoğunun Haziran`da evlendiği çünkü senelik banyolarını Mayıs ayında yaptıkları, Haziran`da hala çok kötü kokmadıkları anlatılır.Ama yine de kokmaya başlayan gelinler vücutlarından çıkan kokuyu bastırmak amacıyla ellerinde bir buket çiçek taşırlarmış:))
Londra dünyanın en önemli iş ve finans merkezlerinden biridir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusuyla AB'nin 2. kalabalık kentidir. Avrupa'da en fazla beyaz ırk harici insanın yaşadığı şehirdir. 300'den fazla farklı dil konuşulmaktadır.
Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Dünyanın en kalabalık hava trafiği Londra hava trafiğidir. 5 uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Heathrow'dur. Heathrow dünyanın en fazla uluslararası yolcu taşıyan havaalanıdır. Ayrıca sıfır noktası kabul edilen Greenwich buradan geçmektedir. Aslının bizde olduğu söylense de (Sultanahmet'de bulunan sıfır taşı dünyanın merkezi kabul ediliyordu) global güç bunu da kendi tekeline almış tabi ki:))
Yeşili bol olan bir şehirdir. Londra'da 143 adet kayıtlı park ve bahçe vardır ve Thames Nehri şehri ikiye böler.
Londra gezilecek yerler konusunda tam bir cennet. Özelikle tarih sevenler için bolca vakit ayırmanız gereken saraylar, müzeler, parklar ve meydanları ile Avrupa başta olmak üzere dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle kraliyet ait olan herşey ve dünyaca ünlü British Museum gibi çok değerli yapılar mevcut. 

Big Ben




Westminster Sarayı’nın saat kulesi olan yapı Londra’nın en çok fotoğraflanan noktalarından biridir. Resmi adı Saint Stephen’s Tower (Aziz Stephen’in Kulesi) olsa da Big Ben adıyla bilinir.  19. yüzyılın ortalarında inşa edildiğinde dünyadaki en büyük kulelerden biriydi. Kulenin çanı 16 ton ağırlığındadır.  Big Ben Büyük Britanya’daki en büyük saat olması yönüyle hala korumaktadır. Saatin yüzü yaklaşık 7.5 metredir. Big Ben zamanın doğruluğu ile de tanınır. Yapıldığı tarihten itibaren çok az kez saati yanlış göstermiştir.

Buckingham Sarayı



Buckingham Sarayı'nın bir kısmı hala kraliyet ailesi tarafından kullanılmaktadır. Kraliçenin sarayda olduğu günlerde özel bir bayrak göndere çekilmektedir. Saray, sadece kraliyet ailesi üyelerine değil ayrıca birçok çalışana da ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 600 odası bulunan sarayda bir balo salonu, resim galerisi ve yüzme havuzu bulunmaktadır.
Sarayın bazı kısımları yaz aylarında kraliyet ailesi üyeleri burada değilken ziyaret edilebilir. Fakat bu çok nadir bir durumdur. Ziyarete açık olan ilginç kısımlar biri daha Queen’s Gallery (Kraliçenin Galerisi) dir. Kraliyet koleksiyonlarının sergilendiği bu kısım görülmeye değerdir. 

Buckingham Sarayı’nın büyük bir kısmı ziyaret edilemese de buraya en çok turist çeken olay Changing of the Guards (Askerlerin Değişim) isimli törendir. 


Westminster Sarayı (Parlamento Binası )



Sarayın mimarî yapısı ve düzenlemesi oldukça karmaşıktır. Yaklaşık 1.100 odası, 100 merdiven çıkışı ve toplamda 4,8 kilometreyi bulan uzun koridorları vardır. Yapının büyük bölümüm 19. yüzyılda yapılmış olmasına karşın, bugün katafalk törenleri gibi bazı etkinliklerin düzenlendiği Westminster Hall ve Jewel Kulesi'si gibi tarihi bölümlerde hala ayaktadır.Saray, Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası’na ev sahipliği yapmaktadır

Londra Kalesi




1078 yılında I. William tarafından yaptırılan Beyaz Kule, dörtgen biçimli yapısı ile tanınır; fakat kule birçok diğer bina, korunma duvarları ve hendeği ile bir komplekstir.


Kulenin yapılışının asıl amacı bir kale, kraliyet sarayı ve saray suçlularının tutulacağı bir tutuk evi olarak kullanmaktır. Kule bunların yanı sıra, idam ve işkence merkezi, cephanelik, devlet hazinesi, hayvanat bahçesi, darphane ve gözlemevi olarak da hizmet vermiştir.

Tower Bridge




Şehrin en ünlü sembolü olan mimarlık harikası köprüsüdür. Köprü, yakınındaki Tower of London ile uyumlu olması için Viktoryan gotik tarzda yapılmıştır. Londra'nın doğusunda gelişen ticaret nedeniyle 1870'lerde bir köprünün inşasına gerek duyuldu. Diğer yandan, o bölgede klasik bir köprü inşası da mümkün değildi. Çünkü klasik bir köprü, Londra Köprüsü ile Londra Kulesi arasında limana erişimi engellerdi.
1876 yılında açılan köprü proje yarışmasının sonucunda, Horace Jones'un köprü projesi kabul edildi 
London Eye



Thames Nehri kenarında, Jubilee Gardens’da 135 metre uzunluğundaki dönme dolap Londra gezilecek yerler listemizdeki en ünlü simge yapılardan biridir. Biraz uzun kuyruklar var önünde ama Londra'yı tepeden izlemek gerçekten muhteşemdi..

Thames Nehri



Güney İngiltere boyunca akan nehirdir. İngiltere’nin en büyük, Birleşik Krallığın Severn Nehri’nden sonraki en büyük nehridir. En çok etkilediği yer olarak Londra bilinse de Oxford, Reading, Henley, Windsor, Kingston ve Richmond’dan da geçmektedir. Nehir kenarında aslan figürleri bulunmaktadır. “When the lions are drinking, London is sinking.” (Aslanlar içiyorken Londra batıyor.) sözü ile ilişkilendirilen bu aslan figürleri Thames Nehri su seviyesini kontrol etmek için kullanılır. Su seviyesi aslan başlarını geçince şehirde sel alarmı verilmektedir. Londra gezilecek yerler listesindeki bir çok önemli yapı bu nehir etrafında yer alır.
Westminster Abbey





Westminster Sarayı ’nın karşısında bulunan manastırdır. Westminster Abbey, ayrıca pek çok bilim adamının ve İngiliz hanedan üyelerinin gömüldüğü bir kilisedir. Isaac Newton ve Charles Darwin'in de mezarları bu kilisede yer alır.
İlk olarak manastır olarak kurulmuş, 1560'ta Kraliçe I. Elizabeth tarafından St. Peter Kilisesi adıyla yeniden düzenletilmiştir.



İngiltere Kraliyet Ailesi'nin önemli törenlerini, cenaze, vaftiz ve nikâh işlemlerini Westminster Abbey'de düzenlenir.


St Paul Katedrali
Avrupa’nın en büyük katedrallerinden biridir. Katedral, Christopher Wren tarafından 1675 – 1711 arasında inşa edilmiştir. 




Kensington Sarayı







17. yüzyılda inşa edilmiş kraliyet ailesine ait saraylardan biridir. Sarayı ayrıca gayri resmi olarak Prens Harry ve kuzeni Zara Phillips tarafından kullanılmaktadır. 

British Museum



Londra gezilecek yerler listemizdeki en önemli müzedir. 1753 yılında kurulan müze sahip olduğu zengin koleksiyon ile dünyanın en önemli müzelerindendir. 100 bini aşan eser vardır. Yunan kültüründen, Mısır medeniyetine kadar bir çok eser müzede sergilemektedir.

Doğa Tarihi Müzesi



Aslında British Museum’ın parçası olan müze, Sir Hans Sloane’nin bir koleksiyonunu 1753 yılında bağışlaması ile başlamıştır. 

Madame Tussauds Müzesi

Dünyaca ünlü balmumu heykelleri müzesinin Londra şubesidir.  1835 yılında açılan müzede dünyaca ünlü simalara ait heykeller yer alıyor. 



Victoria ve Albert Müzesi



Dünyanın en büyük dekoratif sanat müzesidir. Yaklaşık 4.5 milyon parçanın bulunduğu müze, Londra’nın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biridir. İsmi Prince Albert ve Kraliçe Victoria'dan gelmektedir. Müze 1852 senesinde kurulmuştur. Kurulduğundan bu yana alanı 51,000 m²'lik bir genişleme yaşamıştır ve 145 galeri fazladan müzeye eklenmiştir. 5.000 yıllık bir sanat koleksiyonuna sahip olan müze eski çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

National Gallery



Londra gezilecek yerler listemizdeki en önemli müzelerden biridir. İçerisinde 1260 – 1900 yılları dönemine ait etkileyici bir koleksiyon bulunmaktadır. 

Tate Modern



Şehrin ünlü müzelerinden biridir. 20. yüzyıldan günümüze modern sanat eserleri burada sergilenmektedir. Eski bir güç istasyonu binasında bulunmaktadır. 

Tate Britain


İngiliz sanatı ile ilgili 1500 kadar sanat eseri müzede görebilirsiniz. 

Trafalgar Meydanı



Londra’daki en ünlü ve en büyük meydandır. Şehrin oldukça merkezi bir noktasında bulunan meydan Orta Çağlardan beri buluşma noktası olmuştur. Trafalgar Meydanı, Londra'nın merkezinde, National Art Gallery'nin ana giriş kapısının baktığı önemli meydan. Adını, Amiral Horatio Nelson komutasındaki İngiliz donanmasının Fransız ve İspanyol donanmalarını yendiği Trafalgar Savaşı'ndan alır.

Hyde Park



1637 yılında açılan Londra’nın ünlü parklarından biridir. Park oldukça geniştir ve içinde farklı kısımlar bulunmaktadır.

Marble Arch (Mermer Tak)




Hyde Park’da bulunan taktır. İlk olarak Buckingham Sarayı için yapılan tak sonrasında Hyde Park’a götürülmüştür. 1827 yılında John Nash tarafından tasarlanmıştır. 

Regents Park

Şehrideki  en büyük yeşillik alanlardan biridir. Park birçok turistik noktaya ev sahipliği yaparken 19. yüzyılın nadide mimari eserleriyle sınıra sahiptir.

Piccadilly Circus



Sahip olduğu neon ışıklı ilanlar ile Times Square’e benzetilen meydandır.

Covent Garden



Londra’da yer alan turistik bir bölgedir. Merkezinde cam çatılı bir sebze meyve pazarı bulunur ve esas Covent Garden’ın burası olduğu söylenir. 

Borough Market

Şehrin ünlü toptan ve perakende yiyecek pazarıdır. Southwark’da bulunan Borough Market Londra’daki en büyük ve en eski pazarlardan biridir. Devamı.

Harrods

Londra’nın en ünlü alışveriş merkezidir. Açılış tarihi 1849 yılına dayanan alışveriş merkezinde ürünler harika bir dekor içerisinde satışa sunulmaktadır. 

Notting Hill



Londra’nın renkli semtlerinden biridir. Her yıl Ağustos ayında düzenlenen karnaval ve Portobello Sokak Marketi ile tanınır.

Kensington Gardens



Hyde Park sınırında bulunan bahçelerdir. Kensington Sarayı’na ait olan bahçeler 111 hektarlık alan üzerine kuruludur. Devamı.

Royal Albert Hall



Londra’da bulunan en ünlü sanat merkezlerinden biridir. Kiremit binası 19. yüzyılda müzik ve eğlence salonu olarak inşa edilmiştir. 

Globe Tiyatrosu: Londra’nın tarihi ve ünlü tiyatrosudur. William Shakespeare ile bağdaştırılan tiyatro 1599 yılında kurulmuştur. 

30 St Mary Axe: Londra gezilecek yerler listemizdeki en etkileyici yapılardan biridir. 41 katlı gökdelen, farklı tasarımı ile elmas şeklinde panellere sahiptir.

Cutty Sark: 1869 yılında inşa edilmiş, tarihi bir yelkenlidir. Döneminin en hızlılarından olan Cutty Sark günümüzde Greenwich Limanı’nda karada sergilenmektedir.

Kew Gardens: Londra gezilecek yerler listemizdeki en önemli yeşil alanlardan biridir. Dünyanın en önemli botanik bahçelerinden olan yer 132 hektarlık bir alan kaplamaktadır. 

The London Dungeon: Tarihi olayların canlandırıldığı zindandır. Özel bir müze olarak geçen zindanlarda Londra’nın karanlık, geçmiş yüzü ile eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. 

Stamford Bridge: Chelsea Futbol Kulübü’nün resmi stadyumu olan yapı özellikle erkek gezginler için Londra gezilecek yerler listemizdeki eğlenceli yerlerden biridir. Devamı.

St James Park: 23 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan St James Park içerisinde güzel bahçeler, bir göl ve birçok açık alan bulunmaktadır. Devamı.

National Portrait Gallery: Londra’da bulunan bir sanat galerisidir. Önemli ve ünlü İngiliz kişilerinin portlerine ev sahipliği yapan galeri 1856 yılında açılmıştır. Devamı.

Imperial War Museum: İlk olarak I. Dünya Savaşı’na İngiliz katkısını tasvir etmek için kurulan müze sonrasında 20. yüzyıl ile ilgili bütün savaş öğelerini sunmaktadır.

Londra Hayvanat Bahçesi: Özellikle çocuklu gezginler için Londra gezilecek yerler listemizdeki eğlenceli duraklardan biridir. Yaklaşık 180 yıl önce kurulmuştur.

O2 Arena: Modern bir sanat salonudur. 20. yüzyılın sonunda milenyumu kutlamak amacıyla yapılmıştır. Dünyanın en görkemli konser salonlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Millennium Köprüsü: Thames Nehri üzerinde inşa edilen son köprülerden biridir. 2000 yılı milenyum için yapılan bu köprü Haziran 2000’de açılmıştır.

Devlet Tiyatrosu (İng: Royal National Theatre): Londra’nın milli tiyatrosudur. Royal Shakespeare Company Tiyatrosu ile İngiltere’nin görkemli tiyatrolarından biridir. 1963 yılında kurulan Royal National Theatre 1976 yılına kadar Waterloo’daki binasında hizmet vermiştir. Sonrasında Sir Denys Lasdun ve Peter Softley tasarımı olan günümüzde de kullanılan yerine taşınmıştır. Thames Nehri kenarında bulunan tiyatronun ülkeye büyük gelir sağladığı düşünülmektedir.

Soho: Londra’da bulunan bir semttir. Şehrin batısında yer alan bölge oldukça uzun bir tarihe sahiptir. Fakat Soho’yu 20. yüzyıldan itibaren ünlü yapan şey seks dükkanlarıdır. Gece yaşamı ve film endüstrisi ile de tanınan Soho 1980 yılından beri değişikliğe uğramaktadır. Günümüzde seks sektörü küçülürken ofis ve çalışma merkezlerinin yoğunlaştığı elit bir yer olmaya başlamıştır.

Londra Bilim Müzesi (İng: London Science Museum): Londra gezilecek yerler listemizdeki önemli müzelerden biridir. South Kensington’da bulunan müze şehrin en çok ziyaret edilen müzelerindendir. Yılda 2 -3 milyon ziyaretçisi vardır. Girişi ücretsiz olan müze içerisinde sanayi, endüstri, bilim konularında farklı nesne, sunum ve bilgilendirici öğeyi görmek mümkündür. Müze bünyesindeki geçici sergiler ücretli olabilmektedir.

Belediye Sarayı (İng: City Hall): Londra belediye binasıdır. Alışılagelmiş belediye binalarının aksine özellikle mimarisi ve tasarımı ile dikkat çeker. City Hall Southwark’de yer alır ve Norman Foster imzalı bina 2002 yılında açılmıştır. Yaklaşık 500 metrelik iç koridoru ve muhteşem iç tasarımı ile Londra gibi bir şehre yaraşır şekilde yapılmıştır. Londra gezilecek yerler listemizdeki en orjinal tasarıma sahip yapılardan olan City Hall içerisinde alınan tüketim önlemleri ile şehrin en yeşil binalarından biri seçilmiştir.

HMS Belfast: Bir müze gemisidir. Imperial War Museum tarafından Thames Nehri üzerinde işletilmektedir. Tower of London’ın karşısında bulunmaktadır. 1971 yılından beri sergide bulunan HMS Belfast 10.000 ton ağırlığındadır. Neville Chaamberlain tarafından “The Edinburgh” isimli gemi ile birlikte yapılmıştır. Birçok savaşta görev yapan HMS Belfast denizcilik tarihini merak edenler tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir.

LEGOLAND Windsor: Büyük küçük herkese hitap eden yer Londra gezilecek yerler listemizdeki en eğlenceli yerlerden biridir. Legoland genellikle çocuklara yönelik bir parktır. Windsor, Berkshire’da yer almaktadır. Teması lego oyuncaklarıdır. 1996 yılında açılan Legoland Windsor, Danimarka’daki Legoland Billund’dan sonraki en büyük lego parkıdır. Windsor Kalesi’nden 8 mil ötede bulunan Legoland Windsor, her yıl yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Giriş ücreti 43.20 pound olan Legoland Windsor 09.30 – 10.00 arasında açılıp 17.00 – 19.00 arasında kapatılmaktadır

Warner Bros. Studios: Harry Potter’ın gizemli dünyasına ev sahipliği yapan platolardır. Tüm zamanların en sevilen filmlerinden olan Harry Potter’ın sahne arkası, kostümleri, kullanılan nesneleri Warner Bros Studio Tour London ile görülebilir. Tam bilet 57, indirimli bilet 52 pound olan Warner Bros Studio Tour London, Leavesden’de yer almaktadır.

Southwark Katedrali (İng: Southwark Cathedral): Londra’daki en eski gotik kilisedir. London Bridge’e yakın Thames Nehri kenarında bulunan katedral 1000 yıldan öncesine giden bir tarihe sahiptir. Katedral olarak değiştirilmesi ise 20. yüzyılın başına denk gelmektedir. Tarih kokan Southwark Cathedral’ı ziyaret ettiğinizde tarih, arkeoloji, mimari gibi öğeleri bir arada bulabilirsiniz. Katedral içerisinde bir kafe ve hediyelik eşya dükkanı da mevcuttur.

St Pancras Tren İstasyonu (İng: St. Pancras Railway Station): Şehrin tren istasyonudur. Victorya tarzı mimarisi olan bu istasyon ilk dönemlerde ulusal tren yolculukları için kullanılsa da 2007 den beri uluslar arası seyahatlarin başlangıç ve bitiş noktasını oluşturmaktadır. 1868 yılında açılan istasyon 2000 yılında büyük bir yenileme ve genişletme çalışması geçirmiştir. Buradan Paris, Brüksel gibi yerlere gitmek mümkündür. İçerisinde bir metro istasyonu mevcuttur.

Saint James Sarayı (İng: St. James Palace): Londra gezilecek yerler listemizdeki en eski saraylarından biridir. St James Park, Pall Mall yakınında bulunan saray, son iki yüz yıldır kraliyet üyeleri tarafından kullanılmasa bile önemini korumaktadır. 16. yüzyılda Kral VIII. Henry tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda meydana gelen bir yangında büyük ölçüde zarar gören saray, yenileme çalışmaları sonucunda tekrar kullanılır hale getirilmiştir.

Amiraller Takı (İng: Admiralty Arch): Kral I. Edward tarafından annesi Kraliçe Victoria için yaptırılan arklar Trafalgar Meydanı’ndan the Mall’a gider ve Buckingham Sarayı’na bakar. Tak, adını deniz kuvvetlerinden almaktadır ve Sir Aston Webb tarafından dizayn edilmiştir. 1911 yılında tamamlanan tak değişik görsel tasarımı ile dikkat çekmektedir.

Wellington Takı (İng: Wellington Arch): Londra gezilecek yerler listesindeki bir diğer takdır.  Hyde Park’ın güneyinde Gren Park’ın batı köşesindedir. Decimus Burton tarafından tasarlanan tak 1826 – 1830 arasında inşa edilmiştir. Fakat oldukları yere ancak 19. yüzyılın sonuna doğru taşınmıştır. Yapılırken 1. Wellington Dükü’nü onuruna inşa edilse de tak üzerindeki dört atlı araba 1912 yılına kadar fark edilmemiştir.


The Shard: 72 kat ve 310 metre yükseklik ile Avrupa’nın en yüksek yapılarından biridir. Gökdelenin 68., 69. ve 72. katları ziyarete açıktır. Devamı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder